Table of Contents
25 april 2018Een dashcam, of dashboard camera, achter de voorruit van een auto, je ziet het steeds vaker. Er zijn zelfs autofabrikanten die vanuit de fabriek een dashcam standaard leveren of op de optielijst hebben staan. Maar een dashcam is tegenwoordig, als after market accessoire, overal te koop en hoeft niet veel te kosten.
De dashcam begint automatisch met filmen zodra de auto gestart wordt. Hierdoor worden alle gemaakte autoritten vastgelegd. In principe doen alle dashcams hetzelfde, ze filmen de weg aan de voor- en/of achterkant van de auto. De meeste dashcams zijn voorzien van GPS, waardoor de locatie, de rijsnelheid en de rijrichting wordt vastgelegd.
Veel van deze filmpjes zijn afkomstig uit Rusland. Dat is op zich niet zo gek, want in Rusland is een dashcam verplicht om verzekeringsfraude te voorkomen. Dankzij de dashcam wordt ook in andere landen steeds meer inzichtelijk wat er onderweg in het verkeer allemaal gebeurt. De dashcambeelden worden ook steeds vaker gebruikt om duidelijkheid te krijgen bij een ongeluk of bij een andere schadesituatie.
In diverse landen gelden ook weer verschillende regels voor het gebruik van een dashcam. Op dit moment gelden in onderstaande landen (op alfabetische volgorde vermeld) de volgende regels voor het gebruik van een dashcam in het verkeer: Het gebruik van een dashcam is toegestaan. De beelden mogen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar mogen niet openbaar gepubliceerd worden (camera dvr auto).
Daarnaast is het niet toegestaan om op privéterrein te filmen en moet er rekening worden gehouden met de privacywetgeving. Het is expliciet verboden om een dashcam te gebruiken die continu opnames maakt. Het lijkt wel toegestaan om een dashcam in te zetten die alleen fragmenten opslaat (tot 60 seconden), waarbij de camera automatisch aan- en uitschakelt (bijvoorbeeld bij hard remmen) (camera dvr auto).
De beelden mogen uitsluitend gebruikt worden als bewijsmateriaal voor politie en justitie en niet openbaar gepubliceerd worden. Wordt dat toch gedaan, dan riskeert men een (zeer) forse boete. Er is geen wet- en regelgeving specifiek over een dashcam. Er zijn wel zeer strikte regels over het filmen in de openbare ruimte.
In Hongarije is een dashcam toegestaan, maar het publiceren van de beelden is pas toegestaan wanneer deze volledig anoniem zijn gemaakt (nummerbord en chauffeur onherkenbaar) in verband met de privacywetgeving en databeveiliging. In Italië is een dashcam toegestaan, maar er is wel wetgeving waardoor men beelden met kentekens niet mag publiceren zonder toestemming.
Daarnaast moet rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Het gebruik van een dashcam is verboden. Waarschijnlijk worden de regels na 25 mei 2018 (inwerkingtreding van de nieuwe Europese privacyrichtlijn Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) gewijzigd. Dan wordt het toegestaan om onder bepaalde voorwaarden een dashcam te gebruiken. Het gebruik van een dashcam is toegestaan in Nederland.
Filmen op de openbare weg is toegestaan, dus ook met een dashcam. Het verspreiden van de beelden is wel aan regels gebonden. In verband met de privacywetgeving mag een persoon of een kentekenplaat niet herkenbaar in beeld worden gebracht, tenzij hier uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven. De beelden mogen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar mogen niet openbaar gepubliceerd worden.
In Oostenrijk geldt een algemeen verbod om mensen te filmen zonder toestemming. Hierdoor geldt dit automatisch ook voor filmen met een dashcam. In Portugal is het niet toegestaan om persoonlijke gegevens te verzamelen en op te slaan. Een uitzondering hierop is wanneer de filmer een vergunning heeft van de Portugese Data Protection Authority.
In Spanje is een dashcam wel toegestaan, maar deze mag niet afleiden of het zicht van de bestuurder belemmeren. Daarnaast mag de dashcam niet bediend worden tijdens het rijden. Er mag niet gefilmd worden in openbare ruimten en er is toestemming nodig van de inzittenden van de gefilmde auto. Ook zijn er veel regels over data protection waardoor het gebruik van een dashcam in Spanje ten zeerste wordt afgeraden. camera dvr auto.
Beeldmateriaal kan worden gebruikt als (in)direct bewijs maar de beelden mogen niet zonder toestemming gepubliceerd worden. Het gebruik van een dashcam is toegestaan onder de voorwaarden dat in de cabine zelf niet gefilmd mag worden en het zicht van de bestuurder niet door de dashcam belemmerd wordt. Er mogen uitsluitend korte fragmenten worden opgeslagen.
In Zwitserland is een dashcam toegestaan, maar alleen op het dashboard of op de voorruit. Het zicht mag niet belemmerd worden en de dashcam mag niet tijdens het autorijden worden bediend. De beelden mogen niet zomaar gepubliceerd worden. Als u met de auto naar het buitenland gaat en u heeft een dashcam in uw auto, wees er dan van bewust dat filmen met de dashcam niet altijd en overal is toegestaan.
Let er ook op dat de beelden niet op social media komen te staan in verband met de privacy van de gefilmde personen. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de websites en anwb. nl Auteur, Gert-Jan Paauw, Specialist Verzekeringstechniek .
De Belgische politie wijst weggebruikers op de regels rondom dashcams in auto's. Die vallen in sommige gevallen onder de privacywet en dat betekent dat weggebruikers aan bepaalde regels moeten voldoen voor ze de camera's mogen inzetten. De politie zegt dat het recentelijk veel vragen van burgers heeft gekregen rondom het gebruik van dashcams.
Daar staat onder andere dat dashcams onder de AVG vallen als autorijders de beelden van de camera's publiceren. Weggebruikers die beelden maken van bijvoorbeeld een vakantieroute en die beelden alleen voor eigen gebruik bewaren kunnen dat gewoon doen. Zodra zij de beelden echter publiceren, bijvoorbeeld door ze op internet te zetten, zijn ze wel gebonden aan de privacywet (camera dvr auto).
Als de dashcambeelden gebruikt worden als bewijsmateriaal bij bijvoorbeeld aanrijdingen mag dat, maar gelden er ook regels. Ook dan moet de dashcam geregistreerd worden. De eigenaar moet bovendien de beelden 's avonds wissen als er overdag niets problematisch is gefilmd. Ook moet een eigenaar de tegenpartij melden dat hij beelden heeft opgenomen..
Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Je kunt er mooie routes mee filmen. Soms kunnen de beelden ook als bewijs worden gebruikt bij een ongeluk of schade. Het gebruik van een dashboardcamera kan problemen opleveren. Meestal is er geen specifieke wetgeving die het gebruik van een dashcam verbiedt of toestaat. Maar het gebruik van een dashcam kan vanwege privacywetgeving en/of filmen in openbare ruimten problematisch zijn.
Het -zonder toestemming van de gefilmde personen- publiceren van deze opnames is meestal niet toegestaan. Daarnaast geldt dat de dashcam zo moet worden aangebracht dat het zicht niet wordt belemmerd. De bestuurder mag niet worden afgeleid door het gebruik van de dashcam. In veel landen mag de camera tijdens het rijden niet bediend worden.
Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Voor de rechtsgeldigheid van de opname moeten gefilmde personen direct na een ongeval op de hoogte worden gebracht dat opname wordt gebruikt in een procedure. Zodra duidelijk is dat beelden niet meer nodig zijn moeten deze worden verwijderd.
Het zonder uitdrukkelijke toestemming van gefilmde personen is het verspreiden of publiceren van beelden verboden. Aanbevolen wordt beelden zo snel mogelijk te verwijderen, zodra duidelijk is dat beelden niet meer nodig zijn. De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure, Het is aan de rechter om te bepalen in hoevere de beelden meewegen als bewijs, Er moet rekening gehouden worden met privacywetgeving.
De dashcam en het snoer mogen het zicht niet blokkeren. Het is niet toegestaan zonder toestemming te filmen op privé terreinen. In uitzonderlijke gevallen kan een rechter toestemming geven voor het gebruik van beelden. De rechter maakt een afweging van belangen. De Duitse rechter heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van dashcams. camera dvr auto.
Niemand mag tegen zijn wil worden gefilmd. Je kan niet voldoen aan de informatie-verplichting jegens geregistreede personen dit wordt gezien als overtreding van de AVG Beelden mogen worden gebruikt, Verschillende regionale politiediensten hebben speciale websites opgezet voor eigenaren om videobewijs in te dienen en het 'National Dashcam Safety Portal', opgezet door een van de grootste leveranciers, fungeert als een hub voor dergelijk bewijsmateriaal.
In de wegcode staat dat obstakels niet meer dan 40 mm in het gebied mogen zijn dat door de ruitenwisserbladen wordt geveegd. De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij publiceren van beelden. Privacywetgeving moet worden gerespecteerd wanneer iemand anders dan de bestuurder de auto gebruikt, vooral als de dashcam audio of video van het interieur van het voertuig opneemt.
Finse verzekerings-maatschappijen willen graag meer informatie om vandalisme te onderzoeken (camera dvr auto). Het verspreiden of publiceren van de beelden is verboden en strafbaar als dit kan leiden tot een schending van de privacy van de gefilmde personen. Camerasurveillance mag niet worden uitgevoerd zonder geldige reden. Als de dashcam alleen gata filmen bij een aanrijding dan is dit wel toegestaan, continu filmen niet.
De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij het publiceren van de beelden. De rechtbank kan opnames van een dashcam als bewijs accepteren, maar opnames moeten doelgericht zijn en moeten in overeenstemming zijn met het evenredigheids-beginsel, Het publiceren van de beelden is alleen toegestaan als de beelden zijn geanonimiseerd i.
Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Er is geen specifieke wetgeving over dashcams, Er moet rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Het maken van filmopnames kan verboden zijn zoals bijvoorbeeld bij grensovergangen. Beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure.
Deze worden zelden toegelatenpermanente registratie en het gebruik van opgenomen beelden moet voldoen aan de AVG-wetgeving, Je mag wel een dashcam meenemen maar niet gebruiken. camera dvr auto. Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Bij publicatie van de beelden moet rekening gehouden worden met de privacy.
De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. Het is niet toegestaan de beelden te delen via social media. Beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. Let op: je kunt een boete krijgen omdat je hebt gefilmd met een dashcam. In een strafproces kunnen de opnames worden gebruikt als er geen overtreding van de gegevens-beschermingsregels is.
Dit verbod geldt ook voor dashcamopnames. Het gebruik van dashcam-opnames is alleen toegestaan bij privégebruik. Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Bij publicatie van de beelden moet rekening gehouden worden met de privacy. In principe mogen beelden verkregen van dashcams, aangezien deze niet legaal zijn verkregen, niet als bewijs worden gebruikt.
De dashcam en het snoer mogen het zicht niet blokkeren. Autoriteiten beslissen of de beelden kunnen worden gebruikt om bewijs te leveren in het geval van een incident. Er mag niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimte. Volgens de wetgeving inzake gegevens- bescherming is het illegaal om afbeeldingen met gezichten of kentekenplaten te delen zonder toestemming.
Dit geldt dus ook voor de dashcam. Hij mag het zicht niet belemmeren en mag niet bediend worden tijdens het rijden. Er gelden specifieke regels m. b.t. databeveiliging. Er is toestemming nodig van inzittenden. Het beeldmateriaal wordt gezien als indirect bewijs. Beelden van de camera's kunnen ondersteunend bewijs zijn voor zowel politieonderzoeken als gerechtelijke procedures.
De dashcam mag het zicht niet belemmeren (camera dvr auto). Het is niet toegestaan beelden te publiceren, die te herleiden zijn tot personen ook niet via de kentekenplaat, tenzij er toestemming door de betrokkenen is gegeven. Strafzaak : alleen bij ernstige verkeers-overtredingen. Buiten deze gevallen kunnen dashcambeelden niet worden gebruikt door strafrechtelijke autoriteiten om verkeers-overtredingen te bestraffen.
Het apparaat is legaal, het gebruik ervan kan niet worden beboet door de politie MAAR het permanent filmen van de openbare ruimte is in feite een schending van de wetgeving inzake gegevens-bescherming/privacy. Volgens de Zwitserse commissaris voor gegevens-bescherming zijn alleen dashcams die alleen filmen/opnames maken na een incident (impact, aanzienlijke versnelling- /vertraging) en andere gegevens overschrijven in overeenstemming met de privacyregels.
De dashcam mag niet bediend worden tijdens het rijden. Publicatie van beelden valt onder de privacywetgeving. En mag niet zonder toestemming als personen of kentekenplaten herkenbaar in beeld zijn. Geen informatie beschikbaar. De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij het publiceren van beelden. Gemaakte opnames moeten continu overschreven worden..
Navigation
Latest Posts
Particulier Auto Verkopen
Belgische Auto Verkopen Aan Nederlander
Auto55 Auto Verkopen - Autoopkoperbenelux.be